מה זה קטרקט, כיצד הוא נגרם ואיך מטפלים?
מסקר שנערך בקרב רופאי העיניים עולה שאחת השאלות הנפוצות ביותר היא "מה זה קטרקט?"
בכדי לענות על שאלה זאת, יש לדעת מספר עובדות על העדשה הטבעית הקיימת בעין. עדשת העין ממוקמת מאחורי האישון ומאחורי הקשתית ("הצבע שבעין") ותפקידה הוא מיקוד קרני האור שחדרו אל העין והכוונתן אל הרשתית.
קוטרה כ- 9 מילימטרים בלבד והיא עשויה מרקמה שקופה וגמישה. בצעירותנו, עדשת העין שקופה לחלוטין, אולם ככול שנוקפות השנים, היא מאבדת משקיפותה והופכת לעכורה. תופעת העכירות בעדשה מכונה "קטרקט".
ד"ר אסף קרץ מסביר שמדובר בדרך כלל בתהליך הטבעי כחלק מההזדקנות של העדשה, ושכיחותה עולה ביחס ישיר אל הגיל. הקטרקט מתחיל להיווצר בדרך כלל כבר בעשור החמישי לחיים, אולם בתחילה העכירות בעדשה אינה משמעותית והראיה יכולה להמשיך ולהיות טובה. ככל שעכירות העדשה מתקדמת והולכת, כך יורדת איכות הראיה בעין. ניתן לומר שכל האנשים מפתחים קטרקט בסופו של דבר, אם כי מתי בדיוק יתחיל הקטרקט להפריע- על כך אין תשובה.
גורמי סיכון ותסמינים
שכיחות התופעה מספקת, למעשה, את ההסבר מדוע השאלה "מה זה קטרקט" כה נפוצה בקרב המטופלים. כאמור, הסיבה העיקרית להתפתחות הקטרקט היא התקדמות הגיל. עם זאת, קיימים גורמי סיכון נוספים שעשויים להוביל להתפתחות של קטרקט או להאצת התפתחותו, ובהם: חבלה ישירה בעין, מחלות שונות (כמו לדוגמה סוכרת, גלקטוזמיה, מחלת וילסון או היפוקלצמיה), שימוש בתרופות מסוימות לאורך זמן (כגון סטרואידים), חשיפה לקרינה מייננת ומחלות מולדות (קטרקט מולד).
ישנם סוגים של קטרקט שמתפתחים בקצב אטי והדרגתי, בעוד שסוגים אחרים מתפתחים בקצב מהיר. תסמיני הקטרקט כוללים, בין היתר, ראייה מטושטשת ומעורפלת, ירידה הדרגתית באיכות הראייה, בוהק, סנוור מוגבר והילות סביב גופי תאורה בחושך (פנסי מכוניות, עמודי תאורה וכדומה), שינויים תדירים במרשמי המשקפיים וראייה כפולה
שיטות לביצוע הניתוח
כשהקטרקט נמצא בשלביו ההתחלתיים, ניתן לעיתים לשפר את חדות הראיה על ידי התאמת משקפיים. עם התקדמות הקטרקט, הפתרון היחיד הנו כירורגי, באמצעות ניתוח קטרקט. מדובר באחד מהניתוחים הנפוצים והבטוחים ביותר בעולם הרפואה. בישראל לבדה מבוצעים מדי שנה מעל ל-60,000 ניתוחי קטרקט ושיעורי ההצלחה מתקרבים ל-100% (כמובן שלמיומנותו ולנסיונו של המנתח יש תפקיד חיוני בכך). הניתוח מבוצע כמעט תמיד בהרדמה מקומית ואורכו בדרך כלל עד 30 דקות. במהלך הניתוח מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית חליפית.
השיטה המקובלת כיום לניתוח עיניים קטרקט נקראת "פאקואמולסיפיקציה", ובה נעשה שימוש באנרגיית גלי קול בתדירות גבוהה ביותר (אולטרה-סונית) לצורך פירוק העדשה ושאיבתה. עם התקדמות הטכנולוגיה כיום, ניתן לבצע חלק משלבי הניתוח בסיוע של מכשיר לייזר (ניתוח קטרקט בלייזר).
קיימים מספר סוגים שונים של עדשות תוך עיניות הניתנות להשתלה, בהן עדשות מונופוקליות שהנן הסטנדרטיות ומאפשרות חדות ראייה למרחק יחיד, עדשות מולטיפוקליות המאפשרות חדות ראיה למספר טווחים ועדשות טוריות לתיקון אסטיגמציה (צילינדר).