מה זה קטרקט ומה ניתן לעשות במצב זה?
קטרקט הינה התעכרות של עדשת העין הגורמת לירידה בראייה. בדרך כלל הקטרקט מתפתח לאט, בשתי העיניים, אך לא תמיד באותה חומרה בשתיהן. התסמינים לקטרקט כוללים ראייה מטושטשת וכפולה, צבעים דהויים, הילה סביב אור ועצמים, חוסר נוחות עם אור בהיר וקושי לראות בלילה.
מה זה קטרקט?
קטרקט בעין מתבטא כאמור בעכירות של העדשה. העדשה, שבמצב תקין היא שקופה, הופכת לעכורה ובשל כך יורדת איכות הראייה והיא הופכת למטושטשת וכפולה.
אנשים עם קטרקט מדמים את הראייה שלהם למבט מבעד לחלון מלוכלך או במזג אוויר ערפילי ומעונן, ללא בהירות ופוקוס.
קטרקט בעין עלול להפריע בקריאה, בנהיגה, בצפייה בטלוויזיה. לעיתים ההפרעה מתרחשת דווקא בלילה ונגרמת "מריחה" של האורות.
בשלב המוקדם שלו הקטרקט אינו מפריע. הוא משפיע רק על חלק קטן מהעדשה ואין לו השפעה של ממש על הראייה. תאורה חזקה ומשקפיים לרוב עוזרים בשלבים הראשונים של הקטרקט, אך ככל שעובר הזמן והקטרקט מתפתח, איכות הראייה יורדת עד שקיים קושי בביצוע פעולות יומיומיות. זה הזמן בו רצוי להתייעץ עם רופא עיניים פרטי וייתכן והפתרון הוא ניתוח קטרקט.
גורמים לקטרקט
לאחר שענינו על מה זה קטרקט חשוב לדעת רוב המקרים של קטרקט מתפתחים בגיל מבוגר. הגורמים הם שינוי ברקמה המרכיבה את עדשת העין. חלבונים וסיבים בעדשה מתחילים להתפרק, העדשה מאבדת את שקיפותה והראיה הופכת מעורפלת ועכורה.
גם הפרעות גנטיות הגורמות לבעיות בריאות שונות יכולות להגביר את הסיכוי לקטרקט. קטרקט יכול גם להיגרם עקב חבלה בעין, מחלות עיניים בעבר או ממצבים רפואיים כגון סכרת. גם שימוש ארוך טווח בתרופות המכילות סטרואידים עלול לגרום להתפתחות קטרקט.
איך נוצר קטרקט?
עדשת העין ממוקמת מאחורי הקשתית, שהינה החלק הצבעוני של העין. תפקיד העדשה הוא למקד את האור שעובר דרך האישון ולייצר תמונות ברורות וחדות על הרשתית, שהינה השכבה העצבית הרגישה לאור בעין, המתפקדת כמו קולטן אור של מצלמה.
ככל שמתבגרים, העדשות בעיניים נעשות פחות גמישות, פחות שקופות ועבות יותר. גורמי הקטרקט שהוזכרו גורמים לחלבונים ולסיבים בעדשה להתפרק ולהתקבץ יחד, וזה מה שגורם לעכירות.
ככל שהקטרקט מתפתח, העכירות הופכת לצפופה וסמיכה יותר. הקטרקט מפזר וחוסם את האור כשהוא עובר דרך העדשה. כתוצאה מכך הראייה מטושטשת. קטרקט בעין מתפתח לרוב בשתי העיניים אך לא תמיד באותו הקצב. לכן מנתחים לפעמים רק עין אחת ובהמשך את העין השנייה.
ניתן להסיר קטרקט בניתוח ומומלץ לשם כך להתייעץ עם רופא עיניים בדרום ולקבל חוות דעת מרופא מנתח מומחה.