כמה דברים שחשוב לדעת לפני בחירת מומחה לניתוח קטרקט
מחפשים מומחה לניתוח קטרקט כדי לקבל חוות דעת נוספת ולהיוועץ עימו בנוגע לניתוח שהומלץ לכם לעבור? על פי הנתונים הסטטיסטיים, מנתוני ארגון הבריאות העולמי עולה
ש- 20% מהאוכלוסייה בגילאי 60 ומעלה סובלת מקטרקט, כשבגילאי 75 ומעלה מזנק השיעור ל- 50%.
ישנן לא מעט שאלות שעשויות להתעורר בקרב אנשים שאובחן אצלם קטרקט כמו האם להמתין להבשלת הקטרקט או שמא כדאי לעבור את הניתוח כעת? איזו עין לנתח קודם? אילו סוגי עדשות מושתלות בניתוח? מהן השיטות המקובלות לביצוע הניתוח? מהם היתרונות, החסרונות והסיכונים בכול שיטה וכן הלאה.
חשוב להבהיר שניתוח הקטרקט נחשב, אמנם, לאחד מההליכים הכירורגיים הנפוצים והבטוחים ביותר בעולם הרפואה, עם שיעורי הצלחה של 98%, גבוהים ביותר, אך כמו בכול הליך כירורגי, גם בניתוח הקטרקט קיים סיכון לסיבוכים כאלו ואחרים.
הסיבוכים השכיחים לניתוח קטרקט
ד"ר אסף קרץ, רופא עיניים בכיר ומומחה לניתוח קטרקט וגלאוקומה, מציין שלהכשרתו, מומחיותו וניסיונו הקליני של הרופא המנתח יש השפעה לא מבוטלתרבה על סיכויי הצלחתו של הניתוח. מומחיותו של הרופא וניסיונו הקליני מאפשרים לו להתאים למטופל את הטיפול האופטימלי, תוך התייחסות למצבו הפרטני וההיסטוריה הרפואית של המועמד לניתוח, מה שיכול להפחית משמעותית את הסיכון להופעת קטרקט משני ועוד מגוון לא קטן של סיבוכים שונים.
ברשימת הסיבוכים השכיחים לניתוח קטרקט נמנים מקרים של בצקת בקרנית, דימומים, ועליית לחץ תוך עיני. אלו לרוב סיבוכים קלים החולפים עם טיפול מתאים.אי דיוק במיקום העדשה המושתלת, חוסר יציבות של העדשה המלאכותית וכן הלאה. סיבוך נוסף, נדיר יחסית, הוא קרע בחלקה האחורי של קופסית העדשה ופיזור חלקיקים לתוך חלל זגוגית העין, סיבוך זה הכרוך בניתוח נוסף ומעלה את הסיכון להיפרדות עתידית של הרשתית. קיימים גם סיבוכים קשים כגון זיהום קשה או דימום קשה אשר עלולים לסכן את העין ואת הראיה, אולם בשימוש בטכניקות המודרניות שיעור סיבוכים אלו הינו נמוך ביותר.
דברים שבהם כדאי להתמקד במהלך החיפוש אחר רופא מומחה
הרפואה, כידוע, איננה מדע מדויק, וישנם מצבים רפואיים רבים בהם ניתן לטפל במספר דרכים שונות, תוך העדפת גישה טיפולית מסוימת בהתאם למקרה הפרטני. רופא שיש לו התמחות על וניסיון עשיר בתחום הספציפי, ניחן ביכולת לתת את המענה המיטבי לרוב המצבים הרפואיים אותם הוא פוגש במסגרת עבודתו.
הדרך המקובלת ביותר כיום לאיתור מומחה לניתוח קטרקט היא רשת האינטרנט. באמצעות הקלדת הביטוי בגוגל, ניתן לדלות מידע רב על רופאי עיניים בפורומים, פורטלים, בלוגים, מרכזים רפואיים ועוד. במהלך החיפוש חשוב שלא להסתפק בהמלצות וחוות דעת של גולשים שטופלו אצל אותו הרופא, אלא לבדוק גם היכן רכש הרופא את השכלתו, מהי התמחות העל שלו, וכן בנוגע לניסיונו הקליני והתפקידים אותם מילא וממלא בעבר ובהווה.
מומחה לניתוח קטרקט- האם יש יתרון לניתוח בידי מומחה?
מעוניינים לזמן תור אצל מומחה לניתוח קטרקט (ירוד)? ד"ר אסף קרץ מציין שניתוח הקטרקט נחשב לאחד מההליכים הכירורגיים הנפוצים והבטוחים ביותר ברפואת העיניים, עם סיכויי הצלחה של קרוב ל-100%, ובפרט כשהוא מיושם בטכניקות עדכניות ומכשור רפואי ממוחשב ומתקדם. אלא שיש לזכור כי מדובר בהליך כירורגי, ובדומה לכול פעולה כירורגית אחרת, הוא איננו חף מסיכונים וסיבוכים פוטנציאליים כאלו ואחרים.
מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מוכיחים שלמומחיותו ולניסיונו הקליני של הרופא המנתח יש השפעה רבה על שיעורי ההצלחה.
הסיבוכים הפוטנציאליים בניתוחי קטרקט
חוקרים שבדקו מנותחי קטרקט בנקודות זמן מסוימות לפני ואחרי הניתוח מצאו כיהניתוחים שבוצעו בידי המנתחים הוותיקים הסתיימו בעובי קרנית נמוך יותר וחדות ראייה טובה באופן מובהק ביחס לעמיתיהם הצעירים. רשימת הסיבוכים הפוטנציאליים בניתוחי קטרקט כוללת דימום, זיהום תוך-עיני, היפרדות הרשתית, בצקת בקרנית, כמו גם קרע בקופסית העדשה, כוויה בקצוות החתך הניתוחי, מיקום לא נכון או חוסר יציבות של העדשה המלאכותית המושתלת בניתוח.
סיבוכים אפשריים נוספים עשויים להיווצר בעקבות התקנת עדשה בחוזק שגוי, שימוש בשיטות כירורגיות שאינן מתאימות למקרה הספציפי, שגיאות במרשמי תרופות, אי מתן הנחיות לפני הניתוח ולאחריו וכן הלאה. כאשר מדובר ברופא מומחה לניתוח קטרקט, הרי שניסיונו הקליני מאפשר לו להתאים את הטיפול האופטימלי, תוך התייחסות לרקע הרפואי ומצב העין של המנותח ובכך גם להקטין את הסיכון לסיבוכים.
מידע שבו מומלץ להתמקד במהלך החיפושים אחר רופא מומחה
בעניין זה, חשוב להדגיש שמערכת הבריאות הציבורית בישראל מסווגת כאחת מהמתקדמות, היעילות והטובות בעולם, ויש בה שפע של רופאים מעולים. יחד עם זאת, כמו בכול תחום, תמיד יהיו פערים כלשהם בין רופאים שונים, מבחינת רמת המיומנות, הניסיון המצטבר, הגישות הטיפוליות וכיוצא בזה. בעידן העכשווי, ניתן להסתייע ברשת אינטרנט לצורך איתור רופא מומחה לניתוח קטרקט.
הדבר נעשה באמצעות הקלדת הביטוי במנוע החיפוש וכניסה למרכזים רפואיים, בלוגים, פורומים וכדומה. במהלך החיפוש הראשוני, רצוי לתת עדיפות לרופא עיניים עם התמחות בתחום הקטרקט. יתירה מכך, מעבר לבדיקת חוות הדעת, הביקורות וההמלצות מצד גולשים אשר טופלו או מטופלים אצל הרופא המסוים, כדאי לברר היכן רכש את השכלתו, באילו מוסדות רפואיים ובתי חולים עבר התמחות ותת התמחות, וכן בנוגע לניסיונו הקליני, לתפקידים שבהם כיהן ומכהן בהווה כגון מנהל שירות או מנהל יחידה ועוד.